Szlukovényi Tamás Ron Haviv Joao Silva Daniela Mrazkova Stiller Ákos

A zsűri bemutatása

Szlukovényi Tamás
Szlukovényi Tamás
kurátor, a zsűri elnöke

Szlukovényi Tamás kurátor a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict-nál. Korábban 25 évig a Reuters hírugynökségnél fotóriporterként és szerkesztőként dolgozott. Állomásozott Magyarországon, Kanadában, Ausztriában, Oroszországban, Szingapurban és Angliában. Ezután a hírügynökség globális fotó főszerkesztője volt Londonban.

Emmy-díjra jelölt fotóriporter, a New York-I székhelyű VII Photo Agency alapító tagja, dokumentarista fotográfus. Az elmúlt harminc évben több mint huszonöt háborús övezetben fényképezett és több mint száz országban dolgozott. A háborús fotográfia mellett főként az emberi jogi témák feldolgozása jellemzi munkásságát. Képei a Louvre, az ENSZ, a Council on Foreign Relations, a The Houston Museum of Fine Arts és a George Eastman House mellett számos magán gyűjteményben is megtalálhatók.

Ron Haviv
Ron Haviv
fotóriporter
Joao Silva
Joao Silva
fotóriporter

Portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter. Az Bang Bang Club egyetlen ma is aktív tagja. A Club formálisan nem létezett, a sajtó adta a nevet olyan fotográfusok csoportjának, akik nyomon követték a változásokat Nelson Mandela kiszabadulásától az 1994-es választásokig a Dél-afrikai Köztársaságban. Joao Silva pályafutása során főként Afrikában, a Balkánon, Oroszországban és a Közel-keleten dolgozott. 2010-ben, Afganisztánban, az amerikai hadsereg egy akcióját követve, taposóaknára lépett és mindkét lábát térdből elvesztette. Az Egyesült Államokban több műtéten esett át és ott történt a rehabilitációja is. 2011 decemberében visszatért Johannesburgba és azóta is a New York Times fotóriportereként dolgozik.

Író, újságíró, kurátor, húsz éven át a Czech Press Photo illetve a Czech Photo vezetője. Huszonhat fotográfiával kapcsolatos könyv szerzője, több mint hatvan cseh és nemzeközi fotókiállítás kurátora. A Kodak-Fotobuch-Preiss díjazottja, aki többször tagja volt a World Press Photo illetve a Pictures of The Year pályázatok zsűrijének.

Daniela Mrazkova
Daniela Mrazkova
Író, újságíró, kurátor
Stiller Ákos
Stiller Ákos
fotóriporter

2007-től több mint tíz éven át a HVG fotóriportere. Napjainkban a főként a New York Times, a National Geographic,a CNN, a Spiegel, a Stern, a Bloomberg, a Wall Street Journal, a Le Monde és a Washington Post megbízásából dolgozik. Képeivel az elmúlt években húsz díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, 2015-ben egy képsorozatával kategória első díjat nyert a Pictures of the Year International pályázaton.